78 toeren platen afspelen

78 toeren platen (schellak) afspelen

Regelmatig krijgen wij vragen over het afspelen, dan wel digitaliseren van 78 toeren platen,
vandaar dat we daar maar eens een stukje over schrijven.

78 toeren platen schoonmaken.

Een 78 toeren plaat is niet gemaakt van vinyl, maar van schellak. Voor het reinigen van 78 toeren platen mag u dus GEEN vinyl reinger geberuiken!
Deze tasten de platen aan, dus b.v. de Knosti of QS vinyl reiniger is NIET geschikt voor vinyl.
U kunt wel de Okki Nokki RCF vloeistof gebruiken.

Wat voor naald heb ik nodig om 78 toeren platen af te spelen?

Om 78 toeren platen af te spelen heeft u een speciale naald nodig, de gangbare naald voor 78 toeren platen is 3 Mil (een "normale" naald voor lp's en singles is 0.5 of 0.6 Mil).
Voor een aantal veel gebruikte elementen van o.a Audio Technica, Grado, Philips, Ortofon, Shure, Stanton en dergelijk zijn 3 Mil 78 toeren naalden beschikbaar.
Daarnaast zijn er speciale 78 toeren elementen die standaard met een 3 Mil naald geleverd worden,
Deze zijn o.a leverbaar van o.a. Grado en Ortofon.

RIAA correctie

Een standaard phono voorversterker of phono ingang heeft een ingebouwde RIAA correctie,
deze correctie is niet correct voor 78 toeren platen en mono vinyl platen (die dus vlak na het 78 toeren tijdperk uitkwamen). In die tijd had elk label, en vaak ook nog per jaartal verschillend, een eigen correctie curve. Wilt u dus 100% correct weergeven dan moet u dus eerst de juiste correctie achterhalen (daarvan zijn lijsten op internet te vinden) en dient u geen RIAA correctie te gebruiken.
Daar er maar weinig phono voorversterkers zijn waar de curve uitgeschakeld kan worden, danwel uit meerdere curves gekozen kan worden, zult u dit dus vaak niet kunnen aanpassen.
Als u de 78 toeren plaat digitaliseert kunt u dit omzeilen door op de opname eerst een inverse (dus omgekeerde) RIAA correctie uit te voeren, en daarna de juiste curve toe te passen.

Het onderste uit de (versleten) groef.

Veel 78 toeren platen zijn natuurlijk  afgespeeld met een "echte" grammofoon, met stalen naald dus, en kunnen zwaar versleten zijn. Om dan toch nog zo goed mogelijk informatie uit de groef te kunnen halen is wel een oplossing : Voor de Nagaoka MP100/110 serie elementen zijn speciale naalden leverbaar van 1.0, 2.0, 2.5, 3.0, 3.5 en 4.0 Mil. U kunt dan dus hoger of lager in de groef afspelen , waar nog wel onversleten informatie aanwezig is, door een dunnere of dikkere naald te gebruiken.

Voor de beschikbare Nagaoka naalden zie :
Nagaoka 78 toeren naalden MP100 serie

Reacties